כאב גב תחתון הינו הכאב הנפוץ ביותר בקרב אוכלוסיית המבוגרים. 90% מכלל האוכלוסייה הבוגרת יסבלו מכאבי גב תחתון בשלב כל שהוא של חייהם.
הסימפטומים השכיחים: כאב באזור הגב התחתון, לעיתים מוקרן לאזור הרגליים או הישבן, קושי בביצוע תנועות גב (כפיפה פשיטה), נוקשות. כל אלה מובילים להגבלה ביכולת התפקודית בחיי היום יום.
ברוב המקרים הסיבה להופעת כאבי הגב אינה ידועה. ישנם מספר מבנים אנטומיים אשר עלולים להוות מקור לכאב: הדיסק הבין חולייתי (פריצת דיסק) שלוחץ על סיבי העצב היוצאים מעמוד השדרה, המפרקים שבין החוליות , החוליות עצמן לדוגמא: שבר, תזוזה או אוסטואפרוזיס בחוליות גב וירידה בתפקוד השרירים המייצבים את עמוד השדרה.
למרות ההתקדמות האדירה ברפואת הדימות (בדיקות הדמיה) לא נמצא קשר ישיר בין חומרת הכאב לבין ממצאים פתולוגיים בגב, כפי שמשתקפים בבדיקות. לכן גם בעזרת בדיקות ההדמיה המתקדמות ביותר לא ניתן לאבחן בבירור מהו מקור הכאב.
ניתן לאפיין את תקופת הכאב לשני שלבים:
כאב אקוטי : כאב חד מגביל מאוד. לרוב כאב זה חולף לבד בתקופה של בין 6-8 שבועות, בזמן זה מומלץ לנטול תרופות להפחתת הכאב ותרופות נוגדות דלקת ( על פי הוראת רופא בלבד) .
הכאב הכרוני: כאב שעצומתו נמוכה יותר, רמת התפקוד של האדם גבוהה יותר. אולם הוא נמשך לפרק זמן ארוך יותר של מעל 6 חודשים ולרוב הוא מופיע שוב. מכוון שהכאב הכרוני שכיח יותר, לאורך זמן הוא גורם להגבלה ניכרת בתפקוד חיי היום יום.
בשנים האחרונות נערכו מספר רב של מחקרים שבדקו את ההשפעה של טיפול אקטיבי ( אימון גופני) על כאבי גב, מתוך הנחה שהתנועה לא רק תפחית את הכאב אלה גם תגרום לשיפור בתפקוד השרירי עמוד השדרה.
חשוב לציין שעל מנת להבטיח את הצלחת הטיפול האקטיבי, יש צורך בבדיקה גופנית כדי לאבחן מה הוא הגורם לכאב. שיטות תרגול שונות והתרגילים עצמם מיועדים לטפל בבעיות ספציפיות. תרגול ללא אבחון עשוי להחמיר את הכאב.
מחקרים מראים כי למרות הכאב אחוז ניכר מהמתאמנים הצליח להתמיד בתוכנית השיקום. מרכיב מרכזי של הטיפול האקטיבי הוא הפחתת החשש מביצוע מאמצים בשל הכאב .
שיטות לתרגול אקטיבי
מספר מחקרים שהתפרסמו בעיתונים רפואיים מובילים, דיווחו שטיפול אקטיבי לעיתים משולב עם טכניקות פזיותרפיה ( מנואליות) היה יעיל באותה מידה ולעיתים אף יותר מטיפול שכלל רק מרכיבים פסיביים(מניפולציות של הגב, לחיצות על חוליות עמוד השדרה וכו).
ישנן שלוש גישות טיפוליות אקטיביות בכאבי גב :
אימון אירובי שכולל הליכה.
תרגול ואימון של שרירי הגב והבטן הגדולים (global muscle ) זוקפי הגב, ושרירי הבטן , השרירים השטחיים.
אימון של השרירים העמוקים ושל הגב multifidus ושריר הבטן הרוחבי transversus abd) ) מתוך מטרה להשגת ייצוב טוב יותר של הגב.
טיפול באמצעות חיזוק והפעלה (Global muscle)
בשיטת טיפול זו, אנו מחזקים את השרירים השטחיים שהם: זוקפי הגב, ושרירי הבטן השטחיים. לאימון זה שתי מטרות:
1. תנועתיות: התנועה כשלעצמה יכולה לשחרר לחץ מכני על עצבים ולשפר את חילוף החומרים באזור הכאוב. מומלץ לבצע את התנועות בכיוון שמקל על הכאב. לדוגמא: אם הכאב מופיע בזמן כפיפה של הגב מומלץ לבצע את התרגול לכיוון פשיטה.
2. חיזוק השרירים ושיפור השליטה המוטורית יוביל לתפקוד שרירי טוב יותר להפחתת תחושת הכאב ולמניעת חזרה של כאבי גב.
התרגול מבוצע בתחילה בשכיבה על הגב , תוך התמקדות בתנועתיות באזור האגן. לאורך זמן דרגת הקושי עולה עד לביצוע תרגילים הכוללים: עמידות 6 תוך ביצוע תנועות של הגפיים, תרגול באמצעות כדור ואף ניתן לעבוד בשילוב עם משקולות.
את האימון יש לבצע פעמיים בשבוע, למשך כ-30 דקות, בדרגת קושי בינונית.
תרגול לייצוב שרירי הגב Segmental training
המטרה בסוג אימון זה היא לחזק את השרירים העמוקים ביותר של הגב והבטן, ( multifidus, transversus abd). תפקיד שרירים אילו הוא לייצב את עמוד השדרה בזמן תנועה של הגב או הגפיים, ולשמש כחיישנים המדווחים למוח על תנועת ויציבת עמוד השדרה. בקרב אנשים הסובלים מכאבי גב תחתון תפקוד שרירים אילו כמייצבים נפגע והדרך היחידה לשקמו הינה באמצעות תרגול. מחקרים דיווחו שהחזרת השרירים לתפקודם התקין מנעה באופן משמעותי את הישנות כאבי הגב גם בפרק זמן ארוך של 3 שנים.
מכוון שתפקידם של השרירים ייצוב ולא תנועה, בשלב הראשון של התרגול חשוב ללמוד כיצד לכווץ אותם בשכיבה, בישיבה ובעמידה. על מנת להשיג ייצוב מרבי יש צורך לכווץ גם את שרירי ריצפת האגן ואת שרירי הסרעפת ביחד עם שרירי הבטן העמוקים והגב. בשלב השני משלבים את כיווץ השרירים עם ביצוע תנועות גו. מומלץ ליישם את שיטת כיווץ זו גם בפעולות בחיי היום יום על מנת למנוע חזרה של כאבים.
אימון אירובי
מכוון שרוב הסובלים מכאבי גב נמנעים מלבצע מאמצים גופניים הם סובלים גם מכושר גופני נמוך העלול להחמיר את מצבם הגופני. הליכה גורמת להפעלה של שרירי הגב במספר כיוונים ולכן היא לרוב תפחית את עוצמת הכאבים. דווח שפעילות אירובית הליכה, אופניים או שחיה גרמו להפחתת עוצמת הכאבים בקרב הסובלים מכאבי גב, אולם לא נמצאה עדות מחקרית אוביקטיבית כיצד הם עושים זאת, לכן אימון אירובי הוא מומלץ כאימון משלים לתרגול האקטיבי.
איזה שיטת תרגול מתאימה לאיזה מתאמן?
למרות שאימון אקטיבי גורם לשיפור ניכר בתפקוד המתאמן, ישנה חשיבות רבה להתאמת סוג האימון לבעיה הספיציפית של המתאמן. השלב הראשון לפני תחילת הטיפול הינו התאמה של האימון למטופל. בחירה נכונה של סוג האימון עשויה לשפר באופן ניכר את סיכוי הצלחת האימון ולהפך.
בניתוח מעמיק של המחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות בנושא תרגול אקטיבי לשיקום בעיות גב ניתן להסיק מספר מסקנות. אדם הסובל מכאבי גב כרוניים, ללא אבחנה מדויקת לאורך זמן של מעל 6 חודשיים יפיק את התועלת המרבית מאימון שכולל תרגול של שרירי הגב הגדולים. השתתפות בתוכנית אימון כזאת פעמיים בשבוע תוביל להפחתת הכאב בפרק זמן של 6 עד 10 שבועות. ההשפעה המטיבה תמשך עד פרק זמן של שנה. בבדיקות אוביקטיביות נמצא שאימון זה גורם: לשיפור בתפקוד השרירי גב, שיפור בחוזקם, הגדלת טווחי התנועה של הגב, ושיפור השליטה המוטורית על תנועתיות הגב.
חולים בשלב האקוטי, או הסובלים משבר או תזוזה של חוליה בגב, או בבדיקה הפיזקלית נמצא שהם סובלים מחוסר יציבות של הגב, יפיקו את המרב מהשתתפות בתוכנית אימון שכוללת אימון של השרירים העמוקים של הגב והבטן. תוכנית זו צריכה להתבצע תחת השגחה צמודה, שבה ההדרכה שתינתן כוללת הפעלה של השרירים העמוקים אשר גורמת לייצוב טוב יותר ולא לתנועתיות. משך התוכנית הוא לפחות 10 שבועות פעמיים בשבוע.
אימון אירובי ( הליכה, שחיה) על בסיס יום יומי גרם להפחתה ניכרת בכאב ולשיפור בתפקוד היום יומי של החולים. אולם לא נמצאו עדויות מדעיות מה הם המנגנונים שבהם מטיבה סוג פעילות זו על הכאב. אם משווים בין פעילות זו לאימון שרירי ותרגול השרירים התוצאות הן פחות יעילות. לכן, אימון זה מומלץ כאימון משלים לתוכניות הטיפול האחרות. מומלץ לבצע אימון אירובי בעצימות של 60% מהדופק המרבי, למשך 40 דקות 5 פעמים בשבוע.
אימון משולב טפול אקטיבי בשילוב עם טכניקות פזיותרפיה:
כאמור אימון גופני גורם לשיפור ניכר במצבם של הסובלים מכאבי הגב. אולם ישנן חילוקי דעות בנוגע לשאלה האם טיפול אקטיבי טוב יותר מטיפול פסיבי הכולל שימוש בטכניקות מנאוליות הכוללות: לחיצות על חוליות עמוד השדרה, תנועתיות פסיביות של העמוד השדרה. היתרון העיקרי של התרגול אקטיבי הוא בעלותו הנמוכה באופן יחסי. תוצאות הטיפול הטובות ביותר הושגו כאשר שני הטיפולים שולבו בתוכנית טיפול אחת. כל המחקרים ששילבו את שני סוגי הטיפולים דיווחו שהטיפול זה יעיל יותר מאשר ביצוע כל טיפול בנפרד גם בהורדת הכאב וגם במניעת התקפים חוזרים.
סיכום:
תרגול אקטיבי בכאבי הינה שיטה יעילה לשיפור מצבם הקליני והגופני של המטופלים. אולם יש צורך בהתאמת סוג האימון, סוג התרגילים ודרגת הקושי לכל מתאמן. הטיפול המשולב הינו בעל היעילות הגבוהה ביותר בשיקום ובמניעת כאבי גב מאשר כל טיפול בפני עצמו.