תסמונת התעלה הקרפלית (CTS) הינה תמונת מצב קלינית של הופעת כאב, הירדמות, תחושת זרמים או חולשה בכף היד והאצבעות הנובעת מלחץ על העצב המדיאני median nerve , שמגיע מהצוואר לאורך החלק הפנימי של הזרוע עד לאצבעות. הלחץ מתרחש במקום האנטומי שבו העצב העובר מתחת לרצועה הרוחבית של אזור שורש כף היד. כ 3.8% מהאוכלוסייה תסבול ממנו והיא תסמונת הלחץ העצבי הנפוצה ביותר. ההנחה המקובלת כיום היא שהלחץ המכני על העצב גורם לדלקת בעצב שמובילה לבצקת באזור צפוף זה.
הסימפטומים
הסימפטומים המקובלים לאבחון הם: ירידה בתחושה או בכוח, תחושה של זרמים או הרדמות באותם אזורים אותם
העצב מעצבב: באגודל, בשתי האצבעות הצמודות לה ובחצי האצבע הרביעית. הסימפטומים לרוב מופיעים בעיקר בלילה או בתגובה לבדיקות הקליניות:
בתגובה להקשה על אזור העצב בשורש כף היד (tinel’s test ), בלחץ על אזור שורש כף היד, בכיפוף ממושך של שורש כף היד (Phalen’s test).
לאורך זמן ניתן להבחין בירידה במסת השריר של שרירי כף היד בעיקר באזור האגודל.
בבדיקת הולכה חשמלית: שינויים במהירות ההולכה של העצבים בבדיקות הולכה חשמלית EMG.
גורמי הסיכון
ברוב המקרים אין סיבה ממשית לתסמונת. ידוע שהשכיחות בנשים גדולה כמעט פי 2 מגברים, בעיקר בזמן של שינויים הורמונליים בגיל המעבר או לאחר לידה. גורמי סיכון ידועים הם: ביצוע פעולות חוזרות של כף היד לדוגמה: הקלדה ממושכת, או מנח לא תקין של כף היד לאורך זמן (עבודה עם העכבר) או עבודה פיזית קשה עלולים להגדיל את הסיכון להופעת התסמונת.
טיפולי פיזיותרפיה
במהלך השנים התפרסמו מעל 10 מחקרים קליניים שהוכיחו שטיפולי פיזיותרפיה הם בעלי יעילות מוכחת בהפחתת הסימפטומים של התסמונת. כ 50% מהמועמדים לניתוח לשחרור הלחץ העצבי החלימו לגמרי באמצעות טיפולי פיזיותרפיה. במקרים שהסימפטומים פחות חמורים הטיפול יעיל יותר . הטיפול כולל:
סד: שימוש בסד תומך של שורש כף היד נמצא כיעיל מאוד. את הסד מומלץ לשים לאורך כל שעות היום וגם בלילה. הסד שומר על מנח נטראלי של כף היד ומונע תזוזה של הרקמות הרכות ועצמות באזור שעלולות להפעיל לחץ מכני על העצב.
תרגילים nerve and tendon gliding exercise: ביצוע תרגילים ספציפים מספר פעמים ביום, היא התערבות מוכחת ביותר להקלה מיידית וממושכת בסימפטומים. מחקרים הראו שביצוע התרגילים גורם להפחתה משמעותית של הבצקת בעצב ולהפחתה משמעותית בכאב כבר מיד לאחר ביצוע התרגילים ולאורך זמן בתקופה קצרה של מספר שבועות.
התרגילים מתחלקים לשני סוגים:
תרגילים לשיפור תנועתיות העצבים: nerve gliding שמטרתם להניע אורכית את העצב המידאלי בתעלה. התנועה של העצב משחררת משמעותית את הלחץ המכני על העצב.
סוג שני של תרגילים tendon gliding: מטרתם להניע את הגידים שעוברים בסמיכות לעצב בתעלה הקרפלית, ולהפחית את הבצקת בתעלה. ישנם 4 תרגילים המפעילים את גידים שונים בכף היד. את התרגילים מומלץ לבצע 5 פעמיים ביום כל תרגיל למשך 5 שניות 10 פעמים חשוב להקפיד שבזמן ביצוע התרגילים לא תתרחש החמרה בסימפטומים.
טיפול בUS: טיפול במכשירי אולטרה סאונד הוא גם טיפול מוכח ויעיל לתסמונת.
ביצוע מוביליזציות: טיפולים מנואלים שכוללים טכניקות של הנעה (מוביליזציות) של העצמות המפרק ומתיחה של הרצועות הרוחביות נמצאו כיעילים בהפחתת הסימפטומים. גם טיפולים שנועדו לשחרר את הרקמה הרכה לאורך המהלך האנטומי של עצב: מהצוואר, באיזור הקידמי של הכתף והמרפק נמצאו כיעילים בשיפור הקליני של המטופל.
טיפולים נוספים: יעוץ ארגונומי לשינוי סביבת העבודה עשוי להקל משמעותית על הופעת הסימפטומים. גם הזרקת סטרואידים נמצאה יעילה ובמידה והטיפולים השמרניים לא עזרו והסימפטומים מחמירים מומלץ לבצע ניתוח לשחרור הרקמות הלוחצות על העצב.
מקורות נבחרים:
Piazzini, DIANA BARBARA, et al. “A systematic review of conservative treatment of carpal tunnel syndrome.” Clinical Rehabilitation 21.4 (2007): 299-314.
Akalin, Elif, et al. “Treatment of carpal tunnel syndrome with nerve and tendon gliding exercises.” American journal of physical medicine & rehabilitation 81.2 (2002): 108-113.
Schmid, Annina B., et al. “Effect of splinting and exercise on intraneural edema of the median nerve in carpal tunnel syndrome—an MRI study to reveal therapeutic mechanisms.” Journal of Orthopaedic Research 30.8 (2012): 1343-1350.