ישנן מספר סיבות להופעת כאבים בחלק האחורי של הירך: לרוב הסיבה העיקרית היא כאב מוקרן מהגב, עקב לחץ על שורש
העצב על ידי הדיסק הבין חולייתי. אולם בקרב עד כ10% מהסובלים מהכאב מקור הכאבים אינו מהגב אלה כאב הנגרם מ”סינדרום הפיסיפורמיס”, שנובע מלחץ מכני של שרירי הירך על העצב הסיאטי.

 

תמונה 1: המהלך של העצב הסיאטי

מה הם הסימפטומים האופייניים?

הכאב נפוץ בעיקר בטווח הגילאים 40-60, יותר בנשים מאשר גברים. הסינדרום מאופיין בכאב עמוק בחלק האחורי של עכוז (ישבן) ,
שמקרין לאורך החלק האחורי של הירך לעיתים עד לקו הברך.
הכאב מוחמר בזמן ישיבה ממושכת , או בלחץ מכני לדוגמה: בזמן ישיבה על משטח קשיח. כאב יכול להופיע גם בפעילות הגופנית עצמה לדוגמה, ריצה או לאחר פעילות מאומצת שכוללת הפעלה אינטנסיבית של שרירי הירך בעיקר בריצה אך גם הליכה.

מה גורם לכאב?
הפיסיפורמיס – הינו שריר קטן , בצורת אגס ומכאן נובע שמו, היוצא מחלק האחורי של האגן ומתחבר לעצם הירך. השריר מניע את
הירך במגוון תנועות כגון: כיפוף, סיבוב חיצוני והרחקה. ישנן שתי סברות להופעת הכאב: האחת הינה העובדה שהשריר מפעיל לחץ מכני על העצב הסיאטי (sciatic nerve)  (ראה תמונה 1) , עצב גדול המעצבב את החלק האחורי של כל הרגל ובתגובה לנזק הזמני נוצר הכאב. בחלק מאנשים מבחינה אנטומית, העצב עובר דרך השריר פיסיפורמיס עצמו מה שמגביר את הסיכון להופעת הסינדרום. הסברה השנייה שמקור הכאב הינו שריר הפיסיפורמיס עצמו, כתוצאה מחולשה שלו בהתאם לעומס המופעל עליו ולכן מופיע הכאב.

 

 

תמונה 2: FAIR כאב מוגבר בתנוחה זו של הירך.

הסימנים האופייניים בבדיקה פיזקלית הם:
מישוש: כאב שמופק במישוש לאורך השריר.  מתיחה: כאב שמוגבר בזמן שהנבדק שוכב על הגב, כופף
את הירך ומעביר אותה מעבר לרגל השנייה תנוחת FAIR . (ראה תמונה 2) כאב שמופיע בזמן ביצוע סיבוב פנימי של הירך. כיווץ השריר: כאב שמופיע בביצוע הרחקה של הרגליים בישיבה כנגד התנגדות.

אלו בדיקות ניתן לבצע?
בדיקות הדמייה: כגון צילום רנטגן, CT , MRI אינן רגישות מספיק לגילוי הסינדרום ולכן אינן בעלות תועלת. גם בדיקת מוליכות העצב EMG אינה יעילה מכוון שהלחץ אינו גורם לנזק שפוגע בתפקוד העצב. לכן עיקר אבחנה מתבססת על בחינת ההיסטוריה של המטופל ובעיקר באמצעות בדיקה פיזיקלית.

כיצד נבדיל בין הסינדרום לבין כאב שמקורו בגב?
כאמור, בין סינדרום הפיסיפורמיס ובין כאב גב מוקרן קיים דמיון מסוים. אך כאשר מדובר בכאב שהמקור שלו בגב , על רקע לחץ על שורש העצב אם על ידי לחץ מכני של הדיסק החולייתי, או פתולוגיה במפרק בין החוליות, לרוב הכאב יושפע ישירות משינויים בתנועת הגב. הנבדק יתלונן על כאבי גב בנוסף לכאב המוקרן. הכאב יקרין בחלק מהמקרים אל מתחת לברך.

כיצד נבדיל בין הסינדרום לכאב ממפרק הירך?
בעיה במפרק הירך תלווה בכאב בעיקר באזור המפשעה.הכאב לא יופיע בישיבה ממושכת אלה בעיקר במעבר מישיבה לעמידה. הכאב יופיע בהליכה ממושכת.

כיצד מטפלים בסינדרום?
הטיפול הפיזיותרפי כולל: טיפול ברקמה רכה: עיסוי לשריר עצמו , שימוש במכשירי באולטרה – סאונד, ביצוע טייפינג מסוג קינזיוטייפ, מתיחות גם של שריר הפסיפורמיס וגם מתיחות של העצב הסיאטי על מנת לשפר את התנועתיות שלו.
על מנת לשפר את התנועתיות שלו. תרגול לחיזוק וייצוב הירך על מנת להשיג יציבות טובה של מפרק הירך על מנת למנוע את הלחץ העיצבי וגם לחזק את השריר הפיסיפורמיס עצמו.
תרגול ליציבות עמוד השדרה והאגן על ידי חיזוק שרירי הבטן העמוקים core muscle .

מה הן תוצאות הטיפול?
ברוב המקרים הטיפול הפיזיותרפי יעיל מאוד בהפחתת כאב וחזרה לתפקוד. אך בחלק מן המקרים בעיקר באנשים פעילים מאוד שרוצים לחזור במהירות לדרגת פעילות גבוהה, או באנשים בגיל מבוגר יש צורך בסבלנות בביצוע התרגול ומתיחות על מנת להשיג תוצאות טיפול מיטביות.