תחילת שנת הלימודים מלווה בתחילת הפעילות בחוגי הספורט השונים, אם זה במסגרות הנערכות בבית הספר ואם זה באגודות ספורט מקצועיות. החשיבות של ביצוע פעילות גופנית באופן מסודר בגיל הצעיר עולה, במקביל ישנו היצע רב של חוגי פעילות גופנית לילדים והורים רבים מתלבטים בין החוגים השונים לגבי מידת התאמתם או השפעתם על בריאות הילד.
העיקר הפעילות
כיום היקף שעורי החינוך הגופני הניתנים במסגרת תוכנית הלימודים בבתי הספר הוא מצומצם, עקב כך עולה באופן משמעותי החשיבות של ביצוע פעילות גופנית גם בשעות אחר הצהריים.
ביצוע פעילות ספורטיבית חשובה לילדים מכמה סיבות: הפעילות מקנה הרגלים של ביצוע פעילות גופנית בשעות הפנאי, היא הכרחית להתפתחות מודעות הגוף של הילדים ושיפור הביטחון העצמי וכמובן מהנה מאוד. בשנים האחרונות כתוצאה מכך שהילדים מבלים שעות רבות מול המחשב והטלוויזיה בישיבה, עלתה באופן משמעותי גם החשיבות הבריאותית של ביצוע הפעילות למניעת השמנה, לשיפור הפרופיל הבריאותי של הילד ולמניעת כאבי גב.
כיצד לבחור פעילות לילד הספורטיבי?
הורים רבים לילדים שאוהבים ומוכשרים בספורט בוחרים את החוג על פי העדפתם האישית, אם זה על פי ספורט שהם עסקו בו בילדותם או עוסקים בו כיום, או אם זה ענף ספורט שהצטיינות בו יכולה להוביל את הילד לפיתוח קרייירה ספורטיבית כגון: טניס או כדורגל. אולם, כיום ידוע שהשתתפות בפעילות גופנית אחת עד גיל 12 והתמקדות בענף ספורט מסויים מגיל צעיר עלולה דווקא לפגוע בהתפתחות הספורטיבית של הילד. ילדים שעסקו בגיל צעיר באותו ענף ספורט התקשו להתמיד בו לאורך זמן, שיעור הפציעות הגופניות שלהם היה גבוה יותר ושביעות הרצון ומצב הרוח שלהם היה ירוד כתוצאה מהקריירה הספורטיבית המוקדמת. לכן , עד גיל 12 לא מומלץ להתמקד בסוג ספורט אחד, כל חוגי הפעילות השונים טובים באותה מידה להתפתחות הספורטיבית של הילד ולכן אין חשיבות להתמקדות בפעילות ספורט שההורים מעדיפים, אלה דווקא לתת לילד לבחור את חוג הספורט בשנים הראשונות על מנת להקנות לו הרגלי תנועה ורק בגיל מאוחר יותר לנסות ולהתאים לו סוג ספורט אחר.
כיצד לבחור חוג לילד לא ספורטיבי?
כאשר בוחרים פעילות גופנית לילד שאינו מגלה נטיות ספורטיביות, לדוגמה לילדים אשר סובלים מחולשה של חגורת הכתפיים או ילדים “מסורבלים” או הסובלים מהשמנת יתר, עדיף לבחור פעילות בריאה יותר. כל פעילות גופנית מבוססת על תנועה של הגוף והפעלה של הרגליים, אך ישנם סוגי ספורט מומלצים יותר שבהם הילד מפעיל גם את חגורת הכתפיים כנגד התנגדות אם זה כנגד הקרקע או במים כגון: שחייה או ג’ודו או התעמלות בסיסית. סוגי ספורט אלה מחזקים בצורה טובה יותר את שרירי פלג הגוף העליון ואת היציבה. החיסרון של פעילויות אלה שהפעלת הכוח דורשת מאמץ פיזי גדול יותר, דבר שעלול להקשות על הילד להתמיד לאורך זמן.
גם חוגים כללים יותר שמטרתם שיפור המיומנויות המוטוריות הכלליות כמו חוגי התנועה השונים או ריקוד מפתחים בצורה טובה יותר את השליטה הגופנית ואת כוח השרירים בהשוואה לחוגים בהם מתבצעות חזרות רבות של אותן פעולות ייחודיות: כגון זריקה לסל, בעיטה וכדומה. אולם יש לקחת בחשבון שפעילות גופנית זו לרוב היא אישית ויש בה פחות אינטראקציה חברתית ולכן ילדים תופסים אותה כיותר משעממת.
חשיבות ההתמדה
הדבר החשוב יותר בבחירת סוג הספורט הוא השתתפות בו לאורך זמן. על מנת שכל פעילות גופנית תשפר את מצבו הגופני של הילד היא צריכה להתבצע לאורך זמן. כדי שהילד יתמיד, חשוב שהפעילות בחוג לא תהפוך לחובה אלה להנאה. צריך לברר איזו פעילות הילד מעדיף ורוצה לעסוק בה. ילדים לרוב מעדיפים לעסוק בפעילויות שבהם הם חווים הצלחה והנאה. לכן, כשהילד עצמו בוחר את הפעילות סביר להניח שהוא ייהנה ממנה ויתמיד בה לאורך זמן. דבר חשוב נוסף, פעילות גופנית שמתבצעת עם חברים מהנה יותר, לכן לילדים שאינם בעלי נטייה ספורטיבית שיקול חשוב בבחירת החוג זה האם הילד מכיר את המשתתפים האחרים בחוג או חבריו הקרובים משתתפים בפעילות.
בחוג עצמו
המדריך: כמובן שלמדריך החוג ישנה חשיבות עליונה בהשפעה על איכות החוג. לרוב מדריכים, שהם גם מורים לחינוך גופני הם בעלי ראייה רחבה יותר של שיפור היכולות של הילד בהשוואה למדריכים מקצועיים בלבד. לכן ,מומלץ לברר על השכלתו של המדריך ולקבל חוות דעת מהורים אחרים לגבי התרשמותם מהחוג.
קבוצות קטנות: כאשר הפעילות בחוג מתבצעת על ידי תרגול בקבוצות קטנות, הילד נמצא רוב הזמן בתנועה וזה גורם לשיפור משמעותי בכושרו הגופני לעומת זאת, מצב שבו הילדים מתרגלים בקבוצות גדולות , הם יהיו פעילים זמן קצר יותר והשיפור ביכולת הגופנית יהיה נמוך.
בטיחות: להפחתת הסיכון מפציעות במהלך הפעילות, חשוב שקבוצת הגיל תהיה הומוגנית ככול הניתן על מנת למנוע מצב שבו הילד עלול להיפצע ממגע, לדוגמה: בזמן משחקי כדור מילדים גדולים וחזקים ממנו בהרבה. או חוסר התאמת הציוד בחוג, לדוגמה: משקל כדור כבד מידי בכדורסל עלול להעמיס על שריריו ומפרקיו של הילד. עומס יתר, עלול להגביר את הסיכון לפציעות.