כאבים באזור המפשעה הינה פציעה האופיינית בעיקר בקרב אנשים העוסקים בספורט. היא מהווה 10-25% מכלל פציעות ספורט. הפציעה שכיחה בעיקר בענפי הספורט : כדורגל, כדורסל, אתלטיקה וריצה שבהם מבוצעות בעיטות, ותנועות מהירות כגון: האטה האצה ושינוי כיוון. גורמי הסיכון לפציעות כוללים: חוסר איזון שרירי באזור האגן או חולשה של שרירי הבטן. חולשה של שרירים המקרבים של הירך ביחס לשרירים המרחיקים או חולשה של השרירים שמכופפים את הירך. גורמי סיכון נוספים: טכניקה לא נכונה, ריצה על משטחים לא ישרים ומרחק ריצה שבועי גדול. ישנן חילוקי דעות בדבר החשיבות של גורמי סיכון נוספים כגון: הגבלה בטווח התנועה בירך, וירידה בגמישות השרירים. לרוב טיפולי פיזיותרפיה שמשלבים טיפול מנואלי מקומי ותרגול אקטיבי גורמים להחלמה מלאה אולם כאשר מדובר בפציעה כרונית ללא עבר של טראומה נדרש זמן שיקום ארוך באופן יחסי של מספר שבועות.

מקור הכאב, אבחון וטיפול
למרות שהמפשעה הינה אזור אנטומי קטן, היא מהווה מפגש של מספר אזורים אנטומיים: הבטן, האגן והירך. שכל אזור כולל שרירים ,מפרקים, רצועות ועוד העלולים לגרום להופעת הכאב. לכן, בשלב הראשון לאבחון מקור הכאב ישנה חשיבות רבה על מנת לבנות תוכנית טיפול יעילה. בשלב השני יש צורך בבניית תוכנית טיפולי פיזיותרפיה הדרגתית שנמצאה כיעילה בהפחתת הכאב וחזרה לאימונים סדירים.

Adductor strain /tendiopathy – מתיחה או דלקת כרונית של השרירים המקרביםarticle40_2
מקור הכאב: פציעה שמקורה בשרירים המקרבים של הירך הינה הסיבה העיקרית להופעת כאבים במפשעה. ישנם מספר שרירים מקרבים אשר תפקידם לייצב את הירך בזמן ביצוע פעילות גופנית הכוללת עמידה על רגל אחת ניתור בעיטה. לרוב הכאב עלול להופיע בעקבות מאמץ אקצנטרי (שריר מתארך תוך כדי כיווץ) והוא אופייני בעיקר בשריר המקרב הארוך (longus,A ) שהוא שריר ארוך וצר בהשוואה למקרבים אחרים, ולכן הוא חלש יותר וחשוף יותר לפציעות.
סימנים קליניים: הכאב ממוקם בחלק הפנימי של הירך מלווה ברגישות לאורך השרירים המקרבים, כולל באזור הגיד בחלק הפנימי של המפשעה. הכאב מוחמר בביצוע תנועת קירוב של הירך. ללא ירידה בכוח השריר או בטווח התנועה.
בדיקות הדמיה: בבדיקת אולטרה-סאונד, יכול להיראות קרע בשריר.
טיפול מקומי: מטרתו הפחתת הכאב :מנוחה, טיפול ברקמה רכה, אולטרה סאונד, מתיחות קלות, קינזיו-טיפינג. כאשר מדובר בדלקת טיפול ממוקד בגיד עצמו באמצעות מסאג עמוק, תרגול אקצנטרי.
טיפול אקטיבי לחזרה מהירה לספורט ומניעה: כולל חיזוק מדורג של השרירים המקרבים עם או בלי התנגדות. חיזוק של השרירים המייצבים של ירך תרגול על משטחים לא יציבים. חיזוק של הבטן ושרירי הליבה. בתחילה בשכיבה ובהדרגה מעבר לתרגול השרירים במצבים פונקציונאלים. עמידה, בעיטה וכו.

פציעה בשריר האיליאו-פסואס ilio-psoas injury
מקור הכאב: פציעה שמקורה פגיעה בשריר העמוק המחבר בין אזור הגב לחלק הפנימי של הירך, לרוב אינה נפוצה.
סימנים קליניים: רגישות וכאב במישוש באזור העליון המפשעה ואזור הבטן התחתונה. כאב בזמן ביצוע כיפוף של הירך כנגד התנגדות. מבחן Thomas test שנועד לבדוק את אורך השריר לרוב יהיה כאוב וילווה בירידה באורך השריר בהשוואה לרגל הנגדית.
בדיקות הדמיה: בבדיקת אולטרה סאונד ניתן לזהות פגיעה בשריר או בבדיקת MRI.
טיפול מקומי: מנוחה, מתיחות, עיסוי עמוק לשריר, מוביליזציות של חוליות הגב התחתון האגן והירך.
הטיפול אקטיבי לחזרה מהירה לספורט ומניעה: חיזוק ותרגול של שרירי הליבה של הגב במנחים פונקצינאלים , תוך דגש על שמירת הקשת המותנית, בזמן ביצוע תרגילים בזמן עמידה.

Hernia בקע
מקור הכאב: כ-25% מהכאבים במפשעה נגרמים כתוצאה מבקע ברצועות ובשרירי הבטן התחתונה באזור העליון של המפשעה. לרוב הבקע נוצר במהלך השנים כתוצאה מהחלשות של הרצועות ושרירי הבטן באזור המפשעה בשילוב עם העלייה תכופה בלחץ המופעל על שרירי הבטן, לדוגמא: הרמת משאות, ביצוע בעיטות, שיעול וכו. התוצאה חלק השומני של האיברי הבטן “יורד” “ונלכד” באיזור המפשעה מכאן מופיע הכאב.
סימנים קליניים: כאב מופיע בעיקר בזמן מאמץ או לאחריו. כאב בזמן ביצוע כפיפות בטן עם התנגדות. לעיתים ניתן להרגיש גוש באיזור המפשעה כאשר מועלה הלחץ התוך ביטני: שיעול או כפיפות בטן. בבדיקת אולטרה סאונד לרוב ניתן לגלות את הבקע.
טיפול: מכיוון שמדובר בפגיעה במרקם השריר ומעטפת שלו, הטיפול הפיזיותרפיה לרוב לא יעיל והטיפול מומלץ הוא ניתוחי.

Sport hernia
מקור הכאב: בניגוד לבקע בשרירי הבטן, במקרה זה מדובר מפגיעה קטנה בשלימות של מספר מבנים תחתונים בשרירי הבטן. פגיעה הסיבי שרירי הבטן האלכסוניים, פגיעה ברצועות קטנות המייצבות את שרירי הבטן. הנחה שהפציעה נגרמת כתוצאה מחוסר איזון בין שרירי הבטן והירך.
סימנים קליניים: כאב שמופיע רק בזמן מאמץ, בחלק מהמקרים המטופל יתאר את התנועה שגרמה לכאב. הכאב הוא עמוק ופנימי. הכאב יופיע בזמן כיווץ חזק של שרירי הבטן וביצוע תנועת קירוב של הירך. כאב בתגובה למגע באזור התחתון של הבטן.
בדיקות הדמיה: מכוון שמדובר בפגיעה זעירה בדיקות הדמיה לא מגלות את הפגיעה. לכן תוצאות אולטרה סאונד ו-MRI תקינות.
טיפול מקומי: טפול ברקמה הרכה באזור הבטן והמפשעה. טיפול ברקמת הפסייה במישורים השונים. מכוון שמדובר בחוסר איזון שרירי יש צורך לחזק את שריר הבטן וירך, תוך כדי שמירה על מנח ניטרלי של האגן והגב. בתחילה בשכיבה ואח”כ בעמידה.

Osteitis pubis
מקור הכאב: כתוצאה מיני טראומה חוזרת במפרק שמחבר את החלק התחתון של עצמות האגן. הטראומה נגרמת מביצוע קפיצות, שינויי כיוון.
סימנים קליניים: כאב פנימי עמוק באיזור ההתחתון של האגן שמקרין לאיזור האשכים והמפשעה. כאב שמוחמר לאחר מאמץ, וישנה רגישות מקומית למגע.
בדיקות הדמייה: בדיקת US יכולה להראות שינויים באזור הפוביס.
טיפול מקומי: טיפול ברקמה רכה באזור האגן, שחרור של שרירי הבטן והמפשעה. תרגילי חיזוק הדרגתיים של שרירי הבטן והמייצבים. בתחילה בשכיבה, עמידת 6 ובשלב השני חיזוק שרירי הבטן בעמידה, בתנוחות פונקציונאליות כגון עמידה על הרגל וכו.


מקורות נבחרים:

1. Quinn A .Hip and groin pain: physiotherapy and rehabilitation issues. The open sport j 2010,4,93107.
2. Holmich P Long standing groin pain in sport people falls into three primary patterns: a clinical entity approach a prospective study of 207 patients. Br J Sport Med 2007:4:247252

מומלץ לקרוא:
תרגילי שיקום  לשרירי הבטן  והמקרבים של הירך
בטן זה לא רק קוביות