כאבים בקדמת הברך הנובעים ממפרק הפיקה בברך, הנם כאבים נפוצים ביותר בקרב צעירים מתבגרים העוסקים בפעילות גופנית בעיקר בקרב רצים ומשחקי כדור. כ10% מכלל הספורטאים יסבלו מהכאב. הכאב מופיע בזמן ריצה, ניתורים , עליית מדרגות וביצוע כריעה עמוקה.
הכאב נובע כתוצאה מחיכוך מוגבר בזמן תנועת עצם הפיקה על עצם הירך שנגרם מתנועה לא מאוזנת של הפיקה במסלולה. לרוב הסיבות לכאב הינן חולשה או קיצור של השרירים אשר משפעים ישירות על הברך: ארבע ראשי, שריר הירך האחורית, או שרירים בפועלים על מפרקים סמוכים : הירך והקרסול. מכוון שהכאבים מקורם בתפקוד לקוי של השרירים בשנים האחרונות התפרסמו מספר רב של מחקרים שהוכיחו שתוכניות טיפול שכללו חיזוק השרירים שמנעים ומייצבים את הברך ו הירך בשילוב עם ביצוע מתיחות לרוב שרירי הגפה התחתונה גורמים לירידה משמעותית בכאב ולחזרה מהירה לפעילות. במקביל לתוכנית הטיפול לעיתים מומלץ למטופלים להשתמש בתומכי ברך, מדרסים, או חבישות אלסטיות שמטרתם קיצור תקופת הטיפול. בעוד שתוכניות התרגול בזכות פשטותן זוכות לקונסזוס רב בקרב האורתופדים והפיזיותרפסטים, לעומת זאת השימוש בתומכי ברך ומדרסים בשל עלותם הגבוהה בשימוש לאורך השנים השימוש בהם עדיין שנוי במחלוקת בקרב אנשי המקצוע.
מחקר שהתפרסם לאחרונה British journal of sport medicine בחנו קבוצת חוקרים מהולנד את הספרות המדעית שהתפרסמה עד כה במטרה לענות על השאלות הבאות: האם בנוסף לתירגול האקטיבי ישנה תועלת נוספת בשימוש באמצעים נוספים בטיפול כגון: תומכים לברך, מדרסים וטייפינג.
האם תומך ברך באמת מפחית כאב?
תומך הברך עשוי מבד אלסטי אך קשיח באיזור הפיקה שתפקידו להפחית את העומס מעצם הפיקה בזמן תנועה ,על ידי חלוקה טובה יותר של העומס .בנוסף מטרתם של חלק מתומכי הברך לתקן את מסלול הפיקה בזמן התנועה. מסיכום המחקרים השונים אשר בחנו את יעילותם של מספר תומכים שונים עולה שאין יעילות ממשית בחבישת תומך ברך בשילוב עם תרגילים . למעשה גם כאשר המטופלים השתמשו בתומך גם ללא תומך וגם כאשר השתמשו בתומך “דמה ” שכלל רק חבישה אלסטית קלה , שיעור הפחתת הכאב וחזרה לתפקוד היה זהה.
האם שימוש במדרסים מפחית כאב?
תפקיד המדרס המושם בנעל הוא לשנות את מנח כף הרגל בזמן המגע שלה עם הקרקע. תיקון מנח כף הרגל משפיע על מנח עצם הפיקה ביחס לעצם הירך. שכן נמצא שמתאמנים אשר מנח הכף הרגל במצב מנוחה נוטה פנימה, או שבמהלך ריצה או ניתור מתרחשת נטייה גדולה של כף הרגל כלפי פנים, והשטחת הקשת (פרונציה של כף הרגל) קיים סיכון מוגבר להופעת כאבים באיזור הפיקה. מבחינת מספר המחקרים שנערכו בנושא עולה שאין אחדות דעים לגבי יעילות הנוספת של שימוש במדרסים להפחתת הכאב. החוקרים ממליצים על שימוש במדרסים רק בקרב מטופלים אשר מנח כף הרגל שלהם נוטה פנימה באופן משמעותי. לעומת זאת לאנשים בעלי מנח כף רגיל תקין או בעל סטיה קלה כלפי פנימה, לא נמצאה תועלת נוספת בהתאמת מידרסים. ולכן לאנשים מומלץ להיוועץ עם רופאים אורתופדים או פיזיותרפיסטים לגבי מידת היעילות השימוש במדרסים במקביל לטיפול.
האם שימוש בטייפינג מפחית כאב?
טייפינג הינו פלסטר אלסטי אך חזק, אשר מושם על פיקת הברך במטרה לשנות ולאזן את תנועת הפיקה, בזמן ביצוע פעילות צורת החבישה נקבעת בהתאם למצבו של המטופל. שיטת הטייפינג שנבחנה במספר מחקרים הינה שיטת “מקונל” שנקראת על שם הפיזיותרפיסטית שהמציאה את השיטה. בסיכום המחקרים עולה ששימוש בטייפינג בשילוב התרגילים היה יעיל יותר בטווח הקצר מאשר ביצוע תרגילים לבדם. כמו כן נמצא הבדל ביעילות הטייפינג כאשר הושם בהתאם לנתוני המטופל לעומת מצב שבו הושם ללא התאמה לנתוני המטופל.
לסיכום המלצות החוקרים, ביצוע תרגילים אקטיבים בשילוב עם טייפינג בעיקר בשלב התחלתי הינו בעל השפעה הגדולה יותר, על ירידה בכאב וחזרה לתפקוד, אין יעילות נוספת בשימוש בתומך ברך . לגבי שימוש במדרסים עקב השונות בתוצאות מומלץ לאנשים עם סטייה משמעותית של כף הרגל במנח כף הרגל. כלפי פנים.