תמונה כתבותבשנים האחרונות עולה שכיחות השמנה בקרב ילדים. השמנה היא לא רק בעיה אסתטית או חברתית מדובר בסכנה בריאותית. לביצוע פעילות גופנית ישנה חשיבות רבה במאבק בהשמנה ובסכנותיה הבריאותיות. על גישות חדשות בפעילות גופנית לילדים שסובלים מעודף משקל.

בשנים האחרונות עולה בצורה משמעותית מספר הילדים הסובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר. סקרים שנערכו בעולם המערבי מצאו שעם לפני 20 שנה רק 1% מכלל הילדים בגילאים בית הספר יסודי סבל מהשמנת יתר . כיום חלה עלייה דרמטית ובין 10-20% מכלל הילדים יסבלו מהשמנת יתר. העלייה בשכיחות השמנה בילדים אינה רק בעיה של העולם המערבי גם במדינות כגון סין והודו וגם ביבשת אפריקה גדל באופן דרסטי מספר הילדים הסובלים מהשמנת יתר.
הסיבות לעליה בהשמנה הן רבות חלקן הקטן קשורות לגורמים בלתי ניתנים לשינוי : תורשה , משקל הילד בזמן הלידה: משקל גדול או משקל נמוך מידיי נמצאו בעלי קשר ישיר להשמנה, תזונת התינוק לאחר הלידה לדוגמא: תקופת הנקה ארוכה נמצאה כמגינה מפני השמנה ולהיפך. אך חלק גדול מהסיבות להשמנה קשורות באופן ישיר לאורח החיים בעולם המודרני שכולל שילוב של תזונה לקוייה שכוללת אכילה של מזונות עתירי קלוריות ושומנים שזמינים מאוד. כתוצאה של הרגלי תזונה לא נכונה של ההורים או היחשפות של הילדים עצמם באמצעות הפרסום המסיבי באמצעי התקשורת. וירידה בהיקיף הפעילות הגופנית שהילדים מבצעים כתוצאה: מצפייה ממושכת בטלוויזיה, עלייה בשכיחות משחקים מול המחשב וירידה וצמצום במרחבים הפתוחים והגינות.

סכנות ההשמנה

מסתבר שהשמנת היתר בקרב הילדים היא לא רק בעיה אסטתית, המלווה בהשלכות פסיכולוגיות כגון ירידה בדימוי העצמי של הילד , או בעיות חברתיות , חשש שהילד השמן יהפוך למקור ללעג בקרב ילדים אחרים. הסכנה העיקרית היא שהשמנת היתר בקרב ילדים היא גם מסוכנת מבחינה בריאותית. אחוז ניכר מהילדים הסובלים מהשמנת יתר יפתח גם סינדרום מטבולי הכולל : עליה מתונה בלחץ הדם, עלייה בשומני בדם, עליה ברמות הסוכר ושינויים קלים במבנה הלב. הופעת הסינדרום אומנם לא מסוכנת בטווח הקצר, אך הופעת גורמי סיכון ללקות במחלות לב בגיל צעיר, מגביר בצורה משמעותית את שכיחות מחלות לב בגיל מבוגר.
אחת הדרכים היעילות להפחית במשקל בגיל צעיר בשילוב עם תזונה מאוזנת היא הגברה של היקייף הפעילות הגופנית. היתרון בפעילות הגופנית שלא רק שהיא תורמת משמעותית לירידה במשקל אלה היא משמשת ככלי עיקרי בטיפול בסינדרום המטבולי. מחקרים מצאו שהשמנת יתר קשורה באופן ישיר לצפייה ממושכת בטלויזיה ומיעוט בפעילות גופנית. הוכח שילדים שסבלו מהשמנה אך היו פעילים שכיחות הופעת הסינדרום המטבולי הייתה נמוכה באופן משמעותי והייתה שווה לילדים בעלי משקל תקין אשר לא ביצוע פעילות גופנית. בנוסף נמצא שתוכניות מובנות בבתי הספר להגברת הפעילות הגופנית שכללו שעה של פעילות גופנית מסודרת במהלך הלימודים, בכל יום בטווח הקצר גרמו לשיפור בכושר הגופני, ירידה בשומני הדם ולירידה בלחץ הדם בקרב ילדים ובטווח הארוך גרמו לירידה במשקל בקרב הילדים.

לא מבוגר קטן

אך למרות המלצה הגורפת לביצוע פעילות גופנית למשך שעה ביום, מתברר שבקרב ילדים הסובלים מהשמנת יתר ולא פעילים, רק אחוז קטן מהילדים מצליח לבצע את כמות הפעילות הרצויה. הסיבה לכך נובעת מכך שצורת ביצוע פעילות הגופנית של ילדים הוא שונה מאשר מבוגר. בעוד שמבוגרים מבצעים אימון גופני לאורך זמן כגון הליכה, ילדים באופן ספונטני מבצעים מאמצים גופניים למשך של מספר דקות בלבד, ואחר כך מפסיקים את הפעילות. גם עוצמת הפעילות חשובה בעוד שעוצמת הפעילות המומלצת היא בדרגת קושי גבוהה, ילדים שלא אוהבים לעסוק בפעילות נמנעים מלעסוק בפעילות עצימה ומעדיפים לבצע פעילות גופנית קלה למשך מספר פרקי זמן קצרים. גם מבחינה פסיכולוגית ילדים לרוב משתעממים מביצוע פעילות מובנת כגון אימון בחדר הכושר או ביצוע הליכה ממושכת לכן הם אינם מתמידים בפעילות.

דרכים להגברת הפעילות

מכוון שחשיבות הפעילות גדולה מאוד, ואחוז הילדים שעוסק בה נמוך באופן משמעותי בשנים האחרונות נמצאו מספר דרכים יעילות על מנת להגביר את כמות הפעילות הגופנית בקרב ילדים לא פעילים הסובלים מהשמנת יתר. אחת הדרכים היעילות היא הגברת הפעילות הגופנית במסגרת בית הספר. מחקרים שנערכו ברחבי בתי ספר באירופה, מצאו שהגברה של הפעילות הגופנית על ידי: הגברת מספר שעורי התעמלות, ביצוע הפסקות פעילות שהוקדשו לפעילות גופנית, וביצוע הפסקות בשעורים עצמם לביצוע פעילות גופנית למשך מספר דקות. בשילוב עם הדרכה תזונתית גרמו לירידה משמעותית במשקל בקרב התלמידים, ולשיפור משמעותי במצב בריאותם.
במידה ולא ניתן דגש בבית ספר על ביצוע פעילות גופנית , ניתן להגביר את הקיף הפעילות של הילד גם באופן עצמאי, באמצעות עיסוק בפעילות גופנית בשעות אחר הצוהרים. כאשר בוחנים את יעילות האימונים השונים, בשנים האחרונות בניגוד למבוגרים ביצוע אימוני כושר שמטרתם שיפור בכוח השרירים באמצעות אימוני משקולות או גומיות כוח, נמצאו כיעילים ביותר בהפחתת המשקל בקרב ילדים. מחקרים מראים על עלייה ברקמת השריר וירידה ברקמת השומן במקביל לעלייה בכוח השריר כבר לאחר 8 שבועות של האימון וללא כל סכנה בריאותית . הסיבה ליעילות אימוני הכוח היא שילדים הסובלים מהשמנת יתר הם בעלי מסת שרירים גדולה וחזקים יותר ומגיבים פיזיולוגית טוב יותר לאימון בהשוואה לחבריהם. ולכן במהלך אימון הכוח הם מרגישים בנוח יותר מאשר ביצוע אימון אירובי שבו הם מתקשים. הרגשה זו גורמת לכך שהם מתמידים ונהנים מאימוני הכוח. ולאורך זמן משיגים תוצאות טובות יותר. גם במידה והילד עוסק במשחקי כדור חוג כדורסל לדוגמא מומלץ לשלב באימון תרגילי כוח המיועדים לחיזוק שרירים.
אך לא רק על ידי ביצוע פעילות גופנית מסודרת ניתן להגביר את הפעילות. חשוב לשלב גם הגבלת שעות חוסר הפעילות לדוגמא הגבלת זמן הצפייה בטלויזיה או ישיבה מול המחשב לשעה ובמקומם ביצוע מספר רב של פעילות גופניות קלות כגון: הליכה ברגל לבית הספר, הליכה ברגל לחברים, טיול עם הכלב, הליכה עם ההורים, עזרה במטלות הבית, גינון משחקי חברה שדורשים תנועה, רכיבה על אופניים וכו. גם אם הם מבוצעות לפרק זמן קצר אבל מספר פעמים במהלך היום הן נמצאו כגורמות לשיפור בהקייף הפעילות וקלות לביצוע על ידי הילד ותורמות משמעותית לירידה במשקל.
חשוב לזכור תהליך הירידה במשקל אצל ילדים הוא תהליך ארוך טווח שכלול בשינוי דפוסי התנהגות, גלו סבלנות כלפי הילד. לפעילות הגופנית ישנן יתרונות רבים בנוסף לירידה במשקל, ילד שמבצע פעילות גופנית משפר בצורה משמעותית את בריאותו בעתיד גם אם לא חלה ירידה במשקלו.

דרכים להגברת הפעילות הגופנית בקרב ילדים

– הגבילו את זמן הצפייה בטלוויזיה או משחק במחשב.

– הימנעו מהסעת ילדים ברכב ליעדים קרובים כגון: בית הספר או לחברים עדיף שילכו ברגל.

– מצאו חוג או פעילות גופנית שהילד אוהב למשך מספר פעמיים בשבוע.

– הקפידו בסופי שבוע על פעיליות כגון טיולים רכיבה על אופניים ופעילות בטבע.

– ביצוע פעילות גופנית כגון: הליכה עם ההורים או חברים או בעל חיים יהיה יעיל יותר.

– עודדו את הילד לבצע מטלות קלות בבית הדורשות עבודה פיזית קלה.

– הקפידו שחלק ממשחקי המחשב יכללו משחקים הדורשים הפעלה פיזית.

– עודדו את הילד להיפגש עם ילדים בגינה או במרחבים פתוחים מאשר בבתי החברים.

– עודדו את הילד לבצע אימונים לשיפור הכוח, באמצעות משקולות קלות או גומיות.

– הקפידו על גיוון והנאה בפעילות והימנעו מפעילות מונוטונית. – חשוב שההורים יהוו דוגמא ויבצעו פעילות גופנית בעצמם.