תמונה כתבותסובלים מכאבי גב? מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה בעיתון spine היוקרתי מצא לראשונה שבקרב אנשים הסובלים מעודף משקל, תוכנית שכוללת הפחתה במשקל על ידי דיאטה ואימון גופני לא ספציפי , גורמת להקלה משמעותית ומרשימה בכאבי גב תחתון.

כאבי גב, הינו הכאב הנפוץ ביותר, כ80% מכלל האוכלוסייה הבוגרת יסבלו מהכאב גב בשלב כל שהוא בחייהם. לרוב מדובר בכאב כרוני, שעלול להמשך מספר שנים, שפוגע בצורה משמעותית באיכות החיים. השכיחות הגבוהה של הכאב, ואופיו הכרוני, מובלים בשנים האחרונות לבחון מספר גישות טיפוליות הוליסטית המתייחסות לטיפול כולל בכל הגוף ולא ממוקדות רק בגב התחתון.
אחד מגורמי הסיכון הידועים להופעת כאבי הגב הוא השמנת יתר. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצאו שבקרב אנשים שסובלים מהשמנת יתר, קיים סיכון מוגבר להופעת כאבי גב גם בצעירים וגם בגיל מבוגר.
השערה היא שהשמנת יתר גם גורמת לעומס מכני גדול על חוליות הגב בזמן ביצוע תנועות עם עמוד השדרה וגם משקפת מצב של חוסר פעילות גופנית, שגורם לירידה בתפקוד השרירים שתי סיבות אלה גורמות ולהגברת הסיכון להופעת הכאבים. לכן המלצה להפחית משקל ולהתחיל בביצוע סדיר של פעילות גופנית הינה המלצה רפואית מקובלת במקרים של מטופלים הסובלים מכאבי גב.
אך למרות הקשר המתבקש , עד היום לא נבדקה השפעה של ירידה מבוקרת במשקל על ידי תזונה ושילוב של פעילות גופנית כגישה טיפולית בכאבי גב. רק לאחרונה פורסם מחקר שנערך על ידי קבוצת חוקרים מקנדה, והתפרסם בעיתון הרפואי היוקרתי spine . שלא רק מאשר את הקשר הטיפולי בין כאבי גב לירידה במשקל אלה גם מציג תוצאות מרשימות בהפחתת הכאב. במהלך המחקר החוקרים בדקו קבוצה של מטופלים אשר סבלו מהשמנת יתר אשר הופנו לתוכנית מבוקרת להפחתה במשקל על ידי תזונה, ופעילות גופנית. החוקרים הופתעו אשר בנוסף להשמנת יתר תשעים אחוז המטופלים דיוחו על כאבי גב תחתון שמגבילים אותם בתפקוד היום יומי
ושדרגת חומרתם שווה למטופלים הפונים לטיפול ספציפי בכאבי גב. המטופלים נכנסו לתוכנית טיפול למשך כ14 שבועות שכללה דיאטה מבוקרת, קבוצת תמיכה להקניית אורח חיים בריא, ופעילות גופנית. הפעילות הגופנית כללה: אימון כושר סטנדרטי באופן עצמאי כשעה ביום ועידוד להגברת הפעילות במהלך היום יום ללא כל תרגול ספיציפי לאיזור הגב התחתון.
אחרי המטופלים נערך מעקב של כשנה. תוצאות המחקר הראו שכבר לאחר 14 שבועות בקרב המטופלים שהתמידו בתוכנית הטיפול הצליחו להפחית משמעותית ממשקל גופם , דיווחו על ירידה של ככ80% בשכיחות כאבי הגב, וירידה של 50% בעוצמת הכאב . ועלייה משמעותית בתפקוד היום יומי. בנוסף נמצא קשר ישיר בין הירידה במשקל לבין ירידה בעוצמת הכאב ועלייה בתפקוד. כאשר אחת הסברים של חוקרים לקשר בין ירידה במשקל לירידה בכאבי הגב, שהירידה בכאב ועלייה בתפקוד גרמו לשיפור למוטיבציה של המטופלים להמשיך בתוכנית הטיפול.
החוקרים הסבירו את ממצאי המחקר לא על ידי ירידה בעומס המכני המופעל על עמוד השדרה, או שיפור בתפקוד השרירי הגוף התומכים בגב. אלה בכך שתאי השומן בגוף משפעים באופן ישיר על התהליך הדלקתי בגוף. וירידה במסת השומן בגוף כנראה מפחיתה את התהליך הדלקתי הגורם לכאב.
עורך העיתון בהתייחסו למחקר, טוען שלמרות שהקשר הביולוגי או המכני בין הפחתת משקל , לירידה בכאב גב עדיין לא נבדק. התוצאות המרשימות של הטיפול צריכות לעודד המשך מחקר ויישום ההמלצות להפחתת משקל ועיסוק בפעילות גופנית לא ספיציפית כטיפול בכאבי גב.
מחקר זה מצטרף לשורה של מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות, שבקרב אנשים שסובלים מעודף משקל, כושר גופני נמוך, או בגיל מבוגר שסובלים מכאבי גב, דווקא אימון גופני כללי לשיפור הכושר האירובי כגון הליכה ותרגילי הפעלה וחיזוק לכלל הגוף יעיל יותר מטיפולים ממוקדים באיזור הגב התחתון.