Printגיד האכילס היינו גיד גדול וחזק, המחבר בין השרירים האחוריים של השוק לבין עצם העקב. מיכון שמדובר בשרירים חזקים האחראים על תנועת דחיפת הגוף מקרקע, הגיד פועל בעומס גדולים. בנוסף העובדה שהוא מתחבר לאזור כף הרגל שבאה במגע ישיר עם הקרקע, מגבילה את יכולתו של הגוף לווסת את העומס המופעל על הגיד.

דלקת וכאבים בגיד האכילס שבעקב, הינו כאב נפוץ כתוצאה מהפעלה חוזרת של הקרסול בעיקר ברצים, ברקדניות, באנשים שעוסקים בספורט ובכלל האוכלוסייה בעיקר על רקע ניווני. הדלקת מאופיינת בכאבים באזור העקב בגובה של בין 2-6 סנטימטר מתחילת עצם העקב. הכאבים מופעים בעיקר בזמן ביצוע דחיפה של כף הרגל את הקרקע. בהתאם למצב החומרה: כאב יכול להופיע בהליכה, בעליית מדרגות, ובריצה. לעיתים הכאב נעלם בזמן ביצוע המאמץ ומופיע לאחר ביצוע האימון .

חשוב להבין שדלקת בגידים ובגיד האכילס בפרט אינה דלקת רגילה כמו בכל מקום אחר בגוף. מחקרים היסתולוגים מצאו בסיבי הגיד פחות נוכחות של תאי דלקת, ויותר שינוים מבניים בגיד עצמו. לכן כאשר ישנה דלקת בגיד, מדובר על תהליך כרוני וממושך שגורם לשינוי במבנה הגיד בתגובה לעומס ולא על תהליך קצר טווח.

הסיבה המדויקת להופעת הדלקת אינה ידועה. מחקרים שבוצעו בקרב רצים שסבלו מדלקת וניתחו את תנועת המפרקים בזמן ריצה בהשוואה לרצים בריאים מצאו הבדלים בתנועת מפרק הקרסול בזמן ריצה או נחיתה.

כיום ידועים מספר גורמי סיכון להופעת הכאבים:
קיצור של שרירי התאומיים שנאחזים מהצד שני בעצם הירך וקיצור שלהם גורם לעומס יתר על הגיד. הגבלה מבנית בטווח הקרסול , שגורמת לכך שהגיד-שריר ישמש כבולם זעזועים ראשי במפרק הקרסול. מנח כף רגל לא תקין, עם נטייה של כף הרגל פנימה (פרונציה של כף הרגל) . השמנת יתר ועומס גדול מידיי של אמונים.

הטיפול הפיזיותרפי

הטיפול כולל טיפול מקומי באזור הכואב שמיועד להפחתת כאב: friction massage , שימוש באולטרה סאונד, אך עיקר הטיפול כולל: החזרת יחידת הגיד-שריר לתפקוד תקין. מחקר שהתפרסם לאחרונה דיווח שתרגול אקטיבי בלבד גרם להחלמה מלאה בקרב אנשים סבלו מדלקת בגיד העקב בטווח של 5 שנים . התרגול האקטיבי כולל חיזוק אקצנטרי ( תוך כדי התארכות) של הגיד עצמו. נמצא כיעיל בהגברת חוזק הגיד, עלייה בקשיחות שלו, והשגת מבנה מאורגן יותר.
שיפור בטווח מפרק הקרסול על ידי ביצוע מוביליזציות במפרק הקרסול ומתיחות שריריות לתאומים.

תרגול פונקציונאלי לחיזוק שרירי השוק האחורי במנח מאורך שלהם, חשוב לשיפור תפקוד השריר והגיד. לדוגמא ביצוע כפיפת ברכיים על מדרגה ללא תמיכה בעקבים.
תרגול על משטחים לא יצבים להשגת יציבות טובה יותר של כף הרגל.
שימוש בשיטת הקינזיוטיפ להשגת פעולה שרירית טובה יותר והרפיית המתח של השריר.
במקביל לטיפול הפיזיותרפי יש להפחית את העומס האימוניים, במידה ומדובר בספורטאי תחרותי המעוניין לשמור על סבולת לב ריאה מומלצת רכיבה על אופנים או אימון על מכשיר הסקי. להפחת כאב זמנית מומלץ שימוש בקרח לאחר האימון.
כאשר נמצא מנח לא תקין של כף הרגל מומלץ התאמת מדרסים אורתופדיים, לכלל אוכלוסייה כאשר הכאבים מופעים על רקע ניווני מומלץ לשים הגבהה באזור העקב עד שהכאב חולף.