ב 5 שנים האחרונות התפרסמו בספרות הרפואית 69 מאמרים אשר בדקו את הקשר בין פעילות גופנית, למניעת סרטן השד בקרב נשים. מה שהחל כטפטוף של מאמרים המעידים על קשר אפשרי הפך לשטף של מחקרים שבחנו את הקשר בין פעילות גופנית לבין סרטן השד. מתברר שהפעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן השד בכל מצב ובכל גיל. מאמר של המכון הקנדי לחקר הסרטן סקר את כל המאמרים שפורסמו בשנים אחרונות. להלן הממצאים העיקריים על הקשר שבין פעילות גופנית לסרטן השד.
פעילות גופנית משפיעה באופן ישיר על הסיכוי לחלות סרטן השד: המסקנה הברורה של רוב 69 המחקרים הינה שביצוע פעילות גופנית: אימון אירובי כגון: הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים. באופן סדיר מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן השד, בממוצע ב 25% להשפעה יש קשר ברור למינון, דרגת הקושי של הפעילות.
המסקנה: אימון גופני הוא כלי יעיל ועצמאי בהפחתת הסיכון לסרטן השד.
מינון הפעילות: נבדקו מגוון רחב רב של פעילויות: ונמצא שפעילות גופנית שבוצעה לשם הכושר כגון : משחקי כדור, אימון בחדר הכושר , הליכה וכו 5 פעמיים בשבוע. היתה יעילה יותר מאשר פעילות גופנית כתוצאה של עבודה פיזית, או ביצוע עבודות בית או הליכה ממקום למקום במהלך היום. הסיבה הינה שביצוע הפעילות כתחביב גורם לכך שהפעילות כתחביב ניתן להתמיד בה זמן רב יותר. ונשים שהיו פעילות כאורח חיים היו בכושר גופני טוב יותר.
המסקנה: להתחיל לבצע אימון גופני בצורה מסודרת.
דרגת הקושי של הפעילות: פעילות גופנית בדרגת מאמץ גבוה לדוגמא ריצה, או רכיבה מאומצת על אופניים, היתה אומנם יעילה יותר במניעת המחלה אולם אך רק במעט מאשר פעילות בדרגת קושי בינונית. הליכה לעומת זאת פעילות בדרגת קושי קלה היתה פחות יעילה משמעותית מאשר בינונית לדוגמא: הליכה איטית וכו.
המסקנה: היתרון בפעילות גופנית בדרגת קושי קשה הוא שולי, מומלץ לבצע פעילות בדרגת קושי בינונית.
תזמון הפעילות: ניתן לחלק את התזמון לשניים: ביחס לכל תקופת החיים או ביחס לגילוי המחלה. בגדול ניתן לומר שפעילות שמבוצעת לאורך כל החיים היתה יעילה יותר במניעת המחלה, מאשר פעילות שהחלה בגיל מבוגר יותר. אולם גם נשים שהחלו להתאמן בגיל מבוגר הפעילות היתה יעילה משמעותית במניעת הסרטן .
המסקנה שמומלץ להתחיל להתאמן בכל גיל ועדיין להשיג השפעה מניעתית.
השפעה של הגיל: מכיוון שאחד מהשפעות של הפעילות הגופנית הינה הפחתת רמות הורמון אסטרוגן, נשים נוטות לחשוב שירידה ברמות ההורמון כתוצאה מגיל המעבר מבטלת את השפעה של הפעילות הגופנית. אבל ההפך הוא הנכון הפעילות יעילה יותר במניעה דווקא לאחר גיל המעבר. וזאת מכיוון שהשפעה של האימון על ירידה ברמות האסטרוגן משמעותית יותר לאחר גיל המעבר שרמות ההורמון נמוכות.
המסקנה: להמשיך בביצוע הפעילות בכל גיל.
קשר בין פעילות גופנית והשמנה: נמצא קשר ישיר בין השפעה של הפעילות למשקל האישה. נמצא שפעילות בעלת השפעה גדולה יותר דווקא בקרב נשים בעלות משקל תקין, מאשר נשים הסובלות מהשמנה. הסיבה כנראה שרקמת השומן מפרישה את הורמון האסטרוגן שעלול לגרום להגדיל את הסיכון להתפתחות הסרטן הפוך מהשפעה של האימון הגופני ולכן הפעילות יעילה יותר בקרב נשים בעלות משקל תקין.
המסקנה: השפעה של האימון משמעותית יותר בקרב נשים בעלות משקל תקין לנשים הסובלות ממשקל יתר מומלץ לשלב את הפעילות עם תוכנית להפחתת משקל.
פעילות גופנית וצריכה קלורית: פעילות גופנית נמצאה כבעלת השפעה מונעת באופן עצמאי ללא קשר לכמות הקלוריות שנצרכו על ידי הנשים. אומנם השפעה גדולה יותר ככול שאחוזי השומן נמוכים יותר אולם הפעילות משפיעה ללא קשר לכמות הקלוריות.
המסקנה: הפעילות יעילה ללא קשר לכמות הקלוריות שצורכים.
פעילות גופנית והיסטוריה משפחתית של סרטן: כאשר ישנה היסטוריה משפחתית של סרטן השד במשפחה, ישנו סיכון גדול יותר לחלות במחלה וגם אימון גופני יעיל פחות במניעת המחלה, אולם עדיין הפעילות הגופנית מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לחלות.
המסקנה: לכן דווקא נשים בעלות סיכון מוגבר למחלה, חשוב שיבצעו אימון גופני.
פעילות גופנית והשפעה על פי סוג הגידול: ישנם מספר סוגי גידולים כאשר סוג הגידול הוא בעל קולטן לאסטרוגן ופרוגסטרון. הפעילות בעלת השפעה קטנה יותר מאשר סוגי גידולים ללא קולטנים לאסטרוגן ופרוגסטרון .
המסקנה: נשים שמתאמנות באופן סדיר מפחיתות את הסיכון לחלות ללא קשר לסוג הגידול.
האימון משפיע במספר מנגנוניים
כאשר מדובר במחלת הסרטן ישנו פער בין השפעה המובהקת של האימון לבין מציאת המנגנון המדויק שדרכו האימון גופני משפיע על מניעת מחלת הסרטן. אולם בשנים אחרונות בוצעו מספר רב של מחקרים אשר מראים שכנראה לא קיים מנגנון אחד אלה שילוב של מספר גורמים. נמצא שאימון גופני גורם לירידה ברמת האסטרוגן, ברמת האינסולין וגם מפחית את התהליך הדלקתי בגוף. כל זה יחד מפחית בצורה משמעותית את תהליכי חלוקת התאים בגוף ועל ידי כך מפחית בצורה משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן השד.