טכניקות טיפוליות המבוססות על שימוש במכשירים, הן מטכניקות הטיפול הקדומות בעולם והיו בשימוש בתרביות קודמות כגון המצרים הקדמונים שהשתמשו בעצמות ובקרניים של בעלי חיים לצורך טיפול באנשים.
גם בעולם הרפואה המודרני נעשה שימוש במכשירים לטיפול ידני ברקמה רכה בכמה שיטות טיפול שהמוכחת ביותר היא שיטת Garston . בשיטה זו נעשה שימוש במכשיר חד בעל קצוות מעוגלים. הטיפול במכשירים ברקמה הוא בעל שני יתרונות בולטים בהשוואה לטיפול הידני, האחד הוא גורם להפעלת כוח מכני גדול על שטח רקמה קטן. היתרון השני הוא שימוש בזוויות שונות ביחס לשרירים השונים שמאפשר לטפל בעומק הרקמה.
יעילות השימוש במכשירים הוכחה במספר רב של מחקרים לטיפול בכאבים שמקורם ברקמה רכה ובדלקות כרוניות: דלקת בגיד האכילס, דלקת בפסיה הפלנטרית, כאבי גב, דלקת בגיד הפיקה ITB syndrome קרע חלקי ברצועות הברך ועוד.
במקביל לתוצאות הקליניות הטובות של הטיפול, שהוכחו במספר גדול של מחקרים, בוצעו מחקרים שונים על מודלים ביולוגים שהראו שהטיפול פועל במספר מנגנונים פיזיולוגים:
לחץ מכני: מטרת הטיפול היא שבירת מבנים צלקתיים ברקמה שנוצרו כתוצאה מפציעה או שימוש יתר של הרקמה. הפעלת לחץ מכני באמצעות המכשיר משפרת את גמישות ותנועת הרקמה.
גירוי ביולוגי: התנועה המהירה של המכשיר על הרקמה גורמת לפעילות מואצת של חלבון פיברונקטין ושל פיברובלסטים אשר גורמים לתהליכי ריפוי של רקמת הגיד הקולגן ולהפרשת גורמי גדילה.
גורם דלקתי: פעולת המכשיר גורמת להגברת זרימת הדם ופתיחה של נימי דם. שיפור זרימת הדם גורם לאספקת חמצן טובה יותר לרקמה.
שלושת התהליכים האלה ביחד מורידים כאב וגורמים לריפוי רקמה מואץ .
תהליך הטיפול
לפני הטיפול מומלץ לחמם את הרקמה באמצעות פעילות גופנית של 10 דקות או שימוש בכרית חמה, על מנת לעודד את זרימת הדם ולשפר את גמישות הרקמה. לאחר מכן מורחים קרם על העור.
הטיפול באמצעות המכשיר מבוצע בזוויות שונות ביחס לאזור המטופל, הנחת המכשיר בזווית של בין 30-90 מעלות, ביצוע טיפול למשך כ 40 שניות ב 2 או שלושה מחזורים. ניתן לטפל במספר אזורים באותו טיפול.
לאחר הטיפול מופיעה אדמומיות מתחת לעור ויתכן כאב למגע באזור שצריכים לחלוף לאחר 24-48 שעות.
מקורות נבחרים:
MacDonald, Nicole, Russell Baker, and Scott W. Cheatham. “THE EFFECTS OF INSTRUMENT ASSISTED SOFT TISSUE MOBILIZATION ON LOWER EXTREMITY MUSCLE PERFORMANCE: A RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL.” International Journal of Sports Physical Therapy 11.7 (2016): 1040.
Kim, Jooyoung, Dong Jun Sung, and Joohyung Lee. “Therapeutic effectiveness of instrument-assisted soft tissue mobilization for soft tissue injury: mechanisms and practical application.” Journal of exercise rehabilitation13.1 (2017): 12.
Loghmani, M. Terry, and Stuart J. Warden. “Instrument-assisted cross-fiber massage accelerates knee ligament healing.” journal of orthopaedic & sports physical therapy 39.7 (2009): 506-514.