Printהחלק” המפורסם” של כאבי גב מקורם בעמוד השדרה עצמו: הדיסק הבן חולייתי, מפרקי עמוד השדרה, החוליות עצמן וכו’. אך חלק ניכר מכאבי הגב נובעים מחוסר איזון של השרירים הפועלים על עמוד השדרה והאגן. חוסר איזון לאורך זמן עומס גדול על שרירי הגב ולהופעת כאבי גב תחתון.

הקדמה

על עמוד השדרה והאגן פועלים מספר שרירים אשר מטרתם לשמור על יציבות עמוד השדרה על האגן. ישנם שרירים אשר תפקידם לשמור על עמוד השדרה זקוף: שרירי הגב, שרירי הישבן (גלוטאוס ) ושרירי הירך אחוריים (המסטרנג) לעומתם ישנם שרירים שמטרתם לכופף את עמוד השדרה: שריר איליופסואס –שריר פנימי הנאחז בחוליות עמוד השדרה המותניות ומגיע עד לעצם הירך, שרירי הבטן האורכיים והראש הארוך של שריר הארבע ראשי. כאשר קבוצת שרירים אחת חלשה יותר או במקרה שקבוצת השרירים אינם מתכווצים יחד לדוגמא: שרירי הישבן מתחילים את פעולתם באיחור בזמן יישור הגב בקימה מישיבה מכיסא ולכן עומס רב מופעל על שרירי הגב או כאשר קבוצת שרירים נגדית קצרה יותר משמע בעלת התנגדות גבוהה. כל אלה גורמים לחוסר איזון שרירי באזור גב והאגן שלרוב מתבטא בעומס ומתח על שרירי הגב , ולאורך זמן עלול לגרום לשינוי ביציבת עמוד השדרה ולהופעת כאב.

בנוסף חוסר איזון שרירי לאורך זמן עלול לגרום ללקוי יציבה ולהופעת כאבים. מחקרים מצאו שעמוד השדרה במנח תקין צריך להימצא ב”אזור הנטרלי” במצב זה העומס המופעל על רצועות ושרירי עמוד השדרה הוא מינמלי, בזמן יציאה מאזור זה בתנועה (כיפוף קדימה או יישור לאחור) או בתנוחה סטטית ממושכת לדוגמא ישיבה לא תקינה, יגרום בשלב הראשון, להפעלת עומס על הרצועות ועל שרירים ולהופעת כאבים . לאורך זמן יציאה מאיזור הנטרלי תוביל לפגיעה במבני עמוד השדרה. כאשר העומס מופעל על החלק הקדמי של החוליות, נמצאה שכיחות רבה יותר של פריצות הדיסק הבין חולייתי כאשר העומס או על החלק האחורי של עמוד השדרה ישנה שכיחות רבה יותר של פתולוגיות הקשורות למפרקי עמוד השדרה.

הסימפטומים של כאב גב על רקע שרירי

לרוב הכאב ממוקם בגב התחתון והוא אינו מלווה בכאב באזור הישבן או והרגל.
כאב שלרוב מופיע לאחר ישיבה או עמידה ממושכת, כאב שמופיע בלילה לקראת השינה או בקימה בבוקר, כאב שמופיע בזמן קימה לאחר ישיבה ממושכת.
כאב שמופיע בזמן ביצוע פעולות ספורט כגון: קפיצה, ריצה. כמו כן יכול להתווסף קיצור ומתח של שרירי הירך האחוריים.

אבחון

האבחון של כאבי גב על רקע שרירי צריך התבצע על ידי פיזיותרפיסט. השלב ראשון בבדיקה מטרתו לשלול הופעת כאבים על רקע של פתולוגיות בעמוד השדרה עצמו.
הבדיקה מורכבת: הסתכלות : לבחון ולאתר ליקוי היציבה בדיקה פיזקלית: על מנת לאבחן מתי מופיעים מה מקור הכאב: לרוב בבדיקה הכאבים יופיעו בזמן כפיפה קדימה של עמוד השדרה בעמידה ( שרירי הגב נמתחים) , ובסוף היישור של הגב, כאשר השרירים קצרים.
בדיקות אורך שרירים : מטרת הבדיקה לבחון את אורך השרירים הפועלים על הגב, ועל הירך.
בדיקת יציבות של עמוד השדרה: לרוב מבוצעת במספר מנחים שמטרתה לבחון את פעולת השרירים המייצבים של עמוד השדרה בזמן ביצוע תנועות עם הגפיים.

הטיפול

טיפול ברקמה רכה: שימוש בעיסוי ומתיחות על מנת להקל על הכאבים.
מתיחות שרירים: שימוש בטכניקות של מתיחות והרפיית שרירים כגון PNF על מנת להאריך שרירים מקוצרים ולהרפותם.
תרגילים: לרוב זהו החלק העיקרי של הטיפול בהתבסס על הבדיקה , התרגילים מיועדים לחזק את השרירים הגדולים אשר נמצאו כחלשים באופן יחסי, שרירים כגון : הישבן, שרירי הבטן האורכיים ועוד. בניגוד למצבים אחרים אין מדובר בחיזוק השרירים המייצבים מכוון שלא מדובר בחוסר יציבות מבנית אלה חוסר איזון של השרירים הגדולים.
לרוב הדגש לא יהיה על חיזוק שרירי הגב עצמם , אלה על השרירים שפועלים במקביל לשרירי הגב. תוך כדי התרגול מופעלים גם שרירי הגב מה שיגרום לאורך זמן לירידה באותות הכאב אותם מעבירים השרירים למוח ולהפחתת הכאב.
יש לקחת בחשבון שחיזוק ופעולה תקינה של השרירים הינו תהליך דומה לחיזוק שרירים אחרים בחדר כושר ולכן הוא דורש זמן, ולכן משך הטיפול ארוך יותר. שיפור תפקוד משמעותי והפחתת כאבים מושגים לרוב בין 4 שבועות 8 שבועות של טיפול.
12 שבועות, טיפול נדרשים להשגת איזון שרירי אשר משפיע גם על מנח עמוד השדרה.