Printכ 40% מהאוכלוסייה מעל גיל 60 יסבלו מאוסטאואטריס (שחיקת הסחוס.) הסחוס מכסה את קצות העצמות במפרק ותפקידו להחליק את התנועה במפרק. הסיבה הישירה שגורמת לשחיקת הסחוס אינה ידועה, אולם ישנם מספר גורמי סיכון הקשורים בהופעתה: היסטוריה של שבר במפרק, השמנת יתר, היסטוריה של מחלות זיהומיות, מחלות על רקע אוטואימוניות (מעורבות של מערכת החיסון) וחוסר אספקת דם למפרק.

סימניי המחלה:
הסימפטום העיקרי של המחלה הינו כאב, במצבים קלים הכאב המפרקי מופיע בתחילת ההליכה לאחר מנוחה ממושכת ואחר כך חולף. ככול שהמחלה מתקדמת יותר הכאב מופיע גם לאחר הליכה קצרה ועלול להגיע למצב שבו הכאב מגביל את מרחק ההליכה לעשרות מטרים.
אם בעבר הטיפול במחלה היה מורכב בעיקר ממנוחה וטיפולים פסיבים וטיפול ברקמה רכה, חימום, ושימוש בזרמים חשמליים, הרי שבשנים אחרונות הגישה שדוגלת בטיפול אקטיבי הכולל בעיקר חיזוק שרירים והשגת ייצוב אקטיבי של המפרקים נמצאה כיעילה יותר בהפחתת כאב ובשיפור התפקוד בקרב המטופלים. מתברר בניגוד להנחה הרווחת טיפול אקטיבי יעיל הינו פשוט לביצוע, אינו קשה לביצוע. ואין צורך בפעילות יום יומית.

האימון הגופני ואוסטאוטריטיס:

1. פעילות גופנית מוגברת כגון ריצה למרחקים ארוכים הליכות ממושכות או פעילות הכוללת קפיצות גורמת פוגעת בסחוס של המפרקים: לא נכון.
ישנם אומנם חילוקי דעות בקרב החוקרים אולם לאחרונה התפרסמו מספר מחקרים שמצאו שבקרב רצים למרחקים ארוכים או משתתפים במשחקי כדור, לא היה כל הבדל בשכיחות שחיקת הסחוס בהשוואה ללא פעילים. גם כאשר עסקו בפעילות בזמן שנתגלו שינויים ניוונים בסחוס.
2. הסחוס אינו מושפע מהפעילות הגופנית רק השרירים: לא נכון. 
מכוון שהסחוס מקבל את עיקר אספקת חומרי המזון שלו, מהנוזל הבין מפרקי, ביצוע תנועה במפרק גורמת למגע טוב יותר בין הסחוס לנוזל ולהזנה מוגברת של הסחוס. למעשה הסחוס הינו ריקמה הדומה בהתנהגותה לשריר, במידה ולא עושים בה שימוש היא מתנוונת “use it or loose it “. במספר מחקרים נמצא גם בקרב אנשים וגם במודלים של בעלי חיים שנלקחו דגימות סחוס לפני ולאחר תוכנית האימוניים נמצא שפרופיל הסחוס לאחר תקופת אימון גופני היה איכותי יותר (יותר סיבים) ויותר תאי סחוס מאשר לפני תחילת האימונים.
3. על מנת להשיג שיפור במצב המפרק צריך לבצע חיזוק שרירים בדרגת קושי קשה: לא נכון.
חיזוק השרירים סביב המפרק הכואב הינו הטיפול המרכזי באוסטאטריטיס מבחינת כוח שריר מי שיתאמן קשה יותר, כוח השריר יגדל בצורה משמעותית יותר אבל אימון בדרגת קושי בינונית גרם להטבה בדרגת הכאב, ולשיפור ביכולת התפקודית בדומה לאימון הקשה. ולא היה יתרון בתרגול בדרגת קושי קשה יותר.
4. צריך להתאמן באופן יום יומי אחרת אין תוצאות: לא נכון.
מתברר שהסחוס זקוק לזמן על מנת לבנות את עצמו מחדש. לכן בתחילת תוכנית התרגול כאשר מומלץ יום מנוחה בין תרגול לתרגול. לאחר שחלה הטבה בכאבים מומלץ לעבור לתרגול יום יומי.
5. כתוצאה משחיקת הסחוס נפגעת השליטה השרירית במפרק ולא ניתן להחזירה: לא נכון.
כתוצאה מחולשת השרירים וחוסר הפעילות והכאב, מתרחשת הירידה ביכולת השרירים לבקר את תנועת הברך. דבר שמוביל לפעילות שרירית מוגברת בזמן ביצוע פעילות יום יומית לדוגמא ירידת מדרגות. כתוצאה מפעולה זו הכאב עלול להחמיר. לכן אימון לתרגול השליטה השרירית ושיפור היציבות במפרק שמבוצע על ידי חיזוק שרירים באמצעות משטחים לא יציבים (פיתה, חצי כדור נמצא כיעיל בשיפור בשליטה השרירית הוביל לאיזון שרירים טוב יותר סביב המפרק ולהפחתת הכאב. השפעה המטיבה של סוג תרגול זה הינה עצמאית, ללא קשר לתרגול חיזוק השרירים.
6. רק תרגול לחיזוק השרירים באמצעות משקולות יעיל: לא נכון.
גם תרגול קל יותר שכלל הידרותרפיה או תרגול המבוסס על תרגול כנגד משקל הגוף היה יעיל באותה מידה.
7. צריך לחזק רק את המפרק הפגוע: לא נכון.
תרגול לחיזוק השרירים במפרקים מעל ומתחת למפרק הפגוע, גרם לשיפור נוסף במצב המתאמנים. לדוגמא: בקרב מתאמנים שסובלים משחיקת סחוס בברך, חיזוק שרירי הירך, בנוסף לחיזוק שרירי הברך גרם לשיפור משמעותי נוסף בשיפור במצב הברך.
8. חיזוק שרירי הברך ישפר את הכאב רק אם יגרום לשינוי בצורת המנח בברך: לא נכון.
כתוצאה משחיקת הסחוס מצטמצם המרווח הבין מפרקי, תהליך זה לעיתים גורם לשינוי במנח הברך. מחקרים מצאו אומנם שבקרב נבדקים שהתרחש שינוי במנח הברך התוצאות חיזוק השרירים יהיו יעילות פחות , אבל למרות זאת התרחשה הטבה משמעותית בכאב ובתפקוד המפרק . ללא קשר למנח הברך. כמו כן לא ניתן לשנות את מנח הברך באמצעות האימון הגופני.
9. תרגול אקטיבי אינו יעיל בשילוב עם טיפולים אחרים כגון הזרקת סטרואידים או חומרים המשפרים את מצב הסחוס: לא נכון.
מספר מחקרים מצאו שהוספת תוכנית של תרגול גופני בשילוב עם מספר אמצעי טיפול פסיביים גרמה לשיפור נוסף לזה שהושג באמצעים תרופתיים.
10. תרגול חיזוק שרירים יעיל רק במפרקים הנושאים משקל: לא נכון.
שחיקת הסחוס פוגעת גם במפרקים בכף היד . מחקרים מצאו שחיזוק שרירים ספציפי בכף היד גרם להפחתת כאב בכפות הידיים, לשיפור בכוח ובתפקוד כף היד והאצבעות.
11. על מנת לתרגל באופן יעיל יש צורך בהשגחה של איש מקצוע: לא נכון.
נכון שצריך לקבל הדרכה ראשונית מפיזיותרפיסט, ותרגול בהשגחת איש מקצוע היה יעיל יותר אבל גם תוכניות האימון שבהם המתאמן התאמן לבדו היו יעילות בהפחתת הכאב ושיפור ביכולת התפקודית. לכן התרגול באופן עצמאי יעיל מאוד.